Waarom een annuleringsverzekering afsluiten?

Wanneer je op reis of op vakantie gaat, doe je er altijd verstandig aan om een annuleringsverzekering af te sluiten. Als je namelijk vanwege onvoorziene omstandigheden je reis moet annuleren, zal de reisorganisatie je hiervoor vrijwel altijd kosten in rekening brengen. Een annuleringsverzekering vergoedt in de meeste gevallen deze kosten. Zorg er wel voor dat je hem op tijd afsluit. Deze verzekering is namelijk alleen geldig als je hem binnen zeven dagen na het boeken van je reis afsluit.

Dekking annuleringsverzekering
Om de kosten van je annulering vergoed te krijgen moet er wel sprake zijn van calamiteiten of omstandigheden, die je absoluut niet kon voorzien en die je dwingen om je vakantie af te zeggen. Het gaat dan om de volgende gebeurtenissen:
• Het overlijden van jezelf, een huisgenoot of een eerste- of tweedegraads familielid.
• Een ernstige ziekte bij jezelf, een huisgenoot of een eerste- dan wel tweedegraads familielid.
• Ernstige schade aan je huis of je bedrijf.
• Werkloosheid na een vast dienstverband. Hierbij moet sprake zijn van onvrijwillig ontslag.
• Een nieuwe baan na een periode van werkloosheid.
• Zwangerschap.
• Diefstal of uitvallen van je auto waarmee je op reis zou gaan. Dit moet dan wel plaatsvinden binnen dertig dagen voor de vertrekdatum.
• Het onverwacht niet kunnen krijgen van een visum, dat noodzakelijk is om de reis te kunnen ondernemen.

Alleen dekking bij overmacht
Het kan natuurlijk ook weleens voorkomen dat je je vakantie wilt annuleren, maar dat je annuleringsverzekering de daaruit voortvloeiende kosten niet vergoedt. In dat geval zal je de kosten alsnog zelf moeten betalen. Dat geldt over het algemeen voor allerlei situaties, waarin er geen sprake is van ‘overmacht’. Wanneer je bijvoorbeeld wilt annuleren vanwege ruzie met een reisgenoot of omdat je niet op tijd je vakantieplannen had doorgegeven aan je baas en nu geen vrij kunt krijgen, zal de annuleringsverzekering niet vergoeden.

Negatief reisadvies
Ook bij een negatief reisadvies of zelfs een terreurdreiging voor de plaats van bestemming worden doorgaans de kosten van annulering niet gedekt door je annuleringsverzekering. Dat lijkt misschien vreemd, maar dat komt omdat een advies niet bindend is. De beslissing om wel of niet naar je bestemming af te reizen is nog altijd aan jouzelf. Wel is het zo dat touroperators bij een negatief reisadvies regelmatig zélf de reis annuleren. In dat geval krijg je uiteraard wel je geld terug of de mogelijkheid om om te boeken.

Annuleringsverzekering vergelijken
In de meeste gevallen sluit je een kortlopende annuleringsverzekering af, tegelijk met een kortlopende reisverzekering. Beide verzekeringen zijn dan geldig voor de duur van één reis of vakantie. Je dient van tevoren aan je verzekeraar door te geven hoe lang je op reis gaat en hoe duur de vakantie is. Als je meerdere keren per jaar op vakantie gaat, of een reis gaat maken die langer dan drie weken duurt, is het doorgaans voordeliger om een doorlopende reisverzekering af te sluiten. Je kunt er in dat geval voor kiezen om ook een doorlopende annuleringsverzekering te nemen. Deze sluit je voor een heel jaar af en alle reizen en tripjes die je binnen dat jaar maakt vallen dan onder de dekking, mits er sprake is van minimaal één overnachting. Tenslotte is het ook mogelijk om een reisverzekering uit te breiden met een annuleringsdekking. Op deze site kun je vrijblijvend de diverse annuleringsverzekeringen vergelijken.