Een doorlopende reisverzekering is al snel voordeliger

Als je vaker dan één keer per jaar op vakantie gaat, is het vaak voordeliger én eenvoudiger om een doorlopende reisverzekering af te sluiten dan om per keer een kortlopende reisverzekering te kiezen. Je bent dan het gehele jaar automatisch verzekerd tegen materiële en persoonlijke schade bij allerhande calamiteiten tijdens iedere reis die je maakt, hoe vaak en hoe lang je ook op reis gaat.

Kenmerken doorlopende reisverzekering
Je kunt deze reisverzekering afsluiten voor alle gezinsleden. Over het algemeen zijn kinderen tot vijf jaar gratis meeverzekerd, maar vergeet niet om ze wél aan te melden. Je betaalt de premie eenmaal per jaar. Een reisverzekering kent geen no-claim korting, zoals een autoverzekering. Na een jaar kun je in principe je reisverzekering opzeggen. Hierbij geldt meestal wel een opzegtermijn. Na het eerste jaar is het bij de meeste verzekeraars mogelijk om maandelijks op te zeggen.

Basisverzekering en extra modules
De premie van je doorlopende reisverzekering is opgebouwd uit de premie van je basisverzekering en die van eventuele extra modules, waar je voor kiest. De basisverzekering dekt in ieder geval alle onderstaande categorieën. Deze categorieën zie je bij elke verzekeraar terug. Het maximumbedrag en het eigen risico kunnen wel per verzekeraar verschillen. Wil je een betere dekking dan de basisverzekering je biedt, dan kun je kiezen voor extra uitgebreide modules. Je betaalt dan uiteraard ook wel een hogere premie.

Standaard categorieën doorlopende reisverzekering
• Verlies of diefstal van reisbagage
• Verlies of diefstal van geld en cheques
• Persoonlijke hulp bij bijvoorbeeld een ongeluk, ziekte of een overval
• Buitengewone kosten, zoals extra verblijfskosten wanneer je langer op je vakantieadres moet blijven vanwege een calamiteit of juist repatriëringskosten bij ziekte, ongeval of overlijden.
• Schade die je per ongeluk toebrengt aan je vakantieaccommodatie of de inventaris.
• Aansprakelijkheid voor schade die je aan derden toebrengt tijdens je vakantie. Dit gaat dus veel verder dan schade aan je accommodatie alleen.
• De kosten van een noodzakelijke medische behandeling door een arts of in een ziekenhuis. Vaak dekt je zorgverzekering maar een deel van de medische kosten in het buitenland, dus deze optie kan erg belangrijk zijn.
• Hulp bij pech onderweg. Dit kan gaan om reparatie, maar ook repatriëring van je kapotte voertuig en vervangend vervoer.
• Een vergoeding als je door een ongeval tijdens je vakantie blijvend invalide raakt of komt te overlijden.
• Rechtsbijstand, wanneer je in het buitenland juridisch advies nodig hebt.

Wintersport en zakenreizen
Naast de hierboven genoemde categorieën bieden de meeste reisverzekeringen ook nog een aparte module ‘wintersport’. Wintersport kan standaard meeverzekerd zijn in je reisverzekering, maar het kan ook zo zijn dat een deel in de basisverzekering is meeverzekerd en dat je je voor een ander deel afzonderlijk extra moet verzekeren. Ook andere risicosporten, zoals duiken of paragliden kunnen hier dan in meegenomen zijn. Zakenreizen vallen meestal niet onder de dekking van je doorlopende reisverzekering. Wanneer je veel reist voor je werk, kun je echter wel een extra module zakenreizen afsluiten. Ook buitenlandse stages of studiereizen vallen hieronder.

Doorlopende reisverzekering vergelijken
De genoemde modules zijn bij alle verzekeraars ongeveer hetzelfde. Maar er kunnen grote onderlinge verschillen zijn in de dekking en het eigen risico. Het is dus heel verstandig om voordat je een reisverzekering gaat afsluiten, eerst meerdere verzekeraars met elkaar te vergelijken. Kijk hierbij niet alleen naar de premie, maar zeker ook naar de verschillende voorwaarden en de dekkingen. Een lagere premie lijkt misschien aantrekkelijk, maar betekent vaak ook dat je minder krijgt uitgekeerd bij schade of calamiteiten.