Reisverzekering afsluiten: waar moet je op letten?

Wanneer je op reis of op vakantie gaat, heb je vrijwel altijd een reisverzekering nodig. Om te bepalen wat voor jou een goede reisverzekering is, zal je eerst op een rijtje moeten zetten wat je eigenlijk precies verzekerd wilt hebben. Er is een ruime keuze aan verzekeringen, die stuk voor stuk vele opties bieden, maar vaak heb je lang niet alle opties nodig. Sommige zaken worden bijvoorbeeld al gedekt door een andere verzekering, bijvoorbeeld je ziektekosten-, auto- of aansprakelijkheidsverzekering.

Écht belangrijk
Een zwaarwegende reden om een reisverzekering af te sluiten, is de hulp die geboden wordt in noodsituaties en bij calamiteiten. Bijvoorbeeld wanneer je eerder terug naar huis moet vanwege een ongeval of ziekte of vanwege een sterfgeval thuis. Of wanneer je juist vanwege bijvoorbeeld ziekte noodgedwongen langer op je vakantieadres moet blijven. Dergelijke vervelende situaties kosten altijd geld en er is geen andere verzekering die deze kosten dekt.

Premie, voorwaarden en dekking
Er kunnen grote verschillen zijn tussen diverse reisverzekeringen. De premie bijvoorbeeld kan oplopen van een paar euro tot wel 25 euro per maand. Ook de voorwaarden kunnen sterk variëren. Denk daarbij aan zaken als de maximale vergoedingen, eigen risico en tot welke leeftijd kinderen gratis zijn meeverzekerd. Het eigen risico is gebruikelijk voor zaken als de bagagedekking en voor medische kosten. De hoogte kan per verzekeraar aanzienlijk verschillen. En tot slot zijn er reisverzekeringen met een Werelddekking of een Europadekking. Het hangt uiteraard van je bestemming af welke je kiest.

Belangrijkste modules
Reisverzekeringen zijn doorgaans opgebouwd uit verschillende modules. Ook de dekking per module kan per verzekeraar sterk uiteenlopen. We zetten de belangrijkste modules op een rijtje:
• De buitengewone kosten. Die zijn bij elke verzekering standaard gedekt. Je hebt het dan over zaken als hulpverlening bij noodgevallen door een alarmcentrale.
• Verlies, beschadiging of diefstal van bagage. Standaard, maar er zijn nogal wat voorwaarden aan verbonden, die per verzekeraar kunnen verschillen.
• Medische kosten. Deze module dekt alle vormen van spoedeisende medische zorg tijdens je vakantie. Erg belangrijk om dit goed te regelen, want de dekking vanuit de zorgverzekering is steeds vaker ontoereikend.
• Hulp bij autopech. Dit betreft de kosten voor reparaties, maar ook terugkeer naar Nederland na een ongeval of pech.
• Vervangend vervoer. Deze module dekt de kosten wanneer je auto uitvalt.
• Ongevallen. Wanneer je deze module afsluit, heb je recht op een uitkering in geval van overlijden of blijvende invaliditeit door een ongeval tijdens je vakantie.
• Rechtsbijstand. Hiermee heb je recht op hulp wanneer je in het buitenland onverhoopt met justitie in aanraking komt. Maar ook bij een conflict met je hotel of touroperator.
• Wintersport. Wanneer je gaat skiën of snowboarden, heb je een verhoogd risico op ongelukken. Dat geldt ook bij sporten als duiken of parachutespringen. Je kunt je extra verzekeren tegen deze risico’s.

Kortlopende of doorlopende reisverzekering
Of een kortlopende of een doorlopende reisverzekering het beste is, hangt ervan af hoe vaak, hoe lang en met hoeveel personen je reist of op vakantie gaat. Met een kortlopende reisverzekering ben je verzekerd voor de periode van één reis of vakantie, van vertrek tot thuiskomst. Een doorlopende reisverzekering sluit je af voor een periode van een jaar. Alle reizen in dat jaar zijn dan automatisch verzekerd. Als vuistregel kun je aanhouden dat een doorlopende reisverzekering meestal goedkoper is voor een gezin dat meer dan twee weken per jaar op vakantie gaat en voor een alleenstaande die minimaal drie weken per jaar op vakantie gaat.