Dekking van de reisverzekering en aanvullende modules

Wanneer je op reis gaat, sluit je natuurlijk een goede reisverzekering af. Vervolgens hoop je hem eigenlijk nooit nodig te hebben. Als je er een beroep op moet doen, betekent dat immers dat er iets vervelends is gebeurd. Maar toch kun je niet zonder. Je reisverzekering dekt namelijk verlies of schade aan je spullen, maar behoedt je ook voor onverwachte, vaak hoge kosten op vakantie als gevolg van calamiteiten, zoals een ongeval of ziekte. We zetten in grote lijnen op een rijtje wat een reisverzekering zoal dekt. Natuurlijk kan dit per verzekeraar verschillen. Het is dus altijd goed om meerdere reisverzekeringen te vergelijken.

Je bagage is verzekerd
Alle bagage is verzekerd tegen verlies, schade of diefstal. Dat geldt ook voor contant geld en cheques. Hier zijn wel een paar voorwaarden aan verbonden. In de eerste plaats moet de schade wel het gevolg zijn van een ongeluk en niet door eigen schuld. Dat geldt ook voor verlies of diefstal. Je moet er zelf wel alles aan gedaan hebben om dit te voorkomen. Worden je spullen gestolen uit je auto, die je niet had afgesloten? Dan krijg je dus geen geld van de verzekeraar. Maar wordt je beroofd of raakt er een koffer kwijt op het vliegveld? Dan krijg je de schade wel vergoed.

Medische kosten
Je hoopt natuurlijk dat het jou niet overkomt, maar er worden ook weleens mensen ziek tijdens hun vakantie. En iedere winter zitten de gipsvluchten vanuit de skigebieden weer vol met mensen die op de piste hun been gebroken hebben. Ook medische hulp tijdens je vakantie valt onder de dekking van je reisverzekering. Als je medische hulp nodig hebt, kun je altijd het beste meteen de alarmcentrale van je reisverzekeraar bellen. Die helpt je dan met alle zaken rond bijvoorbeeld een ziekenhuisopname of een eerdere vlucht terug naar huis.

En verder
Ook bij allerlei andere noodsituaties kun je hulp krijgen vanuit je reisverzekering en zullen achteraf de extra kosten worden vergoed. Denk bijvoorbeeld aan de extra kosten die je moet maken wanneer je langer op je vakantieadres moet blijven dan gepland of juist eerder naar huis moet vanwege een calamiteit. Of hulp bij autopech. Dat kan een reparatie aan je auto zijn, maar ook vervangend vervoer naar huis. Of wat te denken van juridische hulp bij een verkeersongeval of een conflict met je hotel? Denk er wel aan dat een ongeluk of blessure tijdens het beoefenen van een ‘gevaarlijke sport’ doorgaans niet gedekt wordt. Je zal een extra dekking moeten kiezen om ook onbezorgd te kunnen duiken, raften, paragliden en ook skiën.

Kortlopende of doorlopende reisverzekering
Als je een reisverzekering gaat afsluiten, kun je kiezen uit een kortlopende reisverzekering, dus voor de duur van één vakantie, of een doorlopende reisverzekering, voor een periode van een jaar. Wat het voordeligste is, hangt van jouw persoonlijke situatie en wensen af. Wat betreft de dekking maakt het in feite niet uit wat je kiest. Beide varianten dekken dezelfde zaken.

Tot slot
Als je een beroep wilt kunnen doen op je reisverzekering, moet je wel altijd aan kunnen tonen dat je op reis was. Ga je een paar dagen varen met je eigen boot of logeren bij vrienden, dus zonder een boekingsbewijs of rekening? Dan kun je niet aantonen dat je op vakantie was en zal je dus niets vergoed krijgen. Schade kun je meestal heel eenvoudig doorgeven met een schadeformulier op de website van je verzekeraar. Maar zorg dus dat je altijd alles kunt aantonen.