Overstappen naar een andere reisverzekeraar

Er kunnen allerlei redenen zijn waarom je misschien wilt overstappen naar een andere reisverzekeraar. Bijvoorbeeld wanneer je van plan bent om vaker te gaan reizen en de dekking of andere voorwaarden van je huidige verzekeraar niet voldoende meer zijn. Of omdat je slechte ervaringen met je huidige reisverzekeraar hebt. Of gewoon omdat een andere verzekeraar een betere aanbieding heeft. Je kunt je huidige reisverzekering dan stopzetten en overstappen naar een andere. Maar daar zijn wel een paar voorwaarden aan verbonden.

Opzeggen van de reisverzekering
Het gemakkelijkste is het natuurlijk wanneer je altijd kortlopende reisverzekeringen afsluit. Dan eindigt je contract altijd standaard op de laatste dag van je reis of vakantie en kun je voor je volgende trip gewoon weer de goedkoopste reisverzekering kiezen. Geen gedoe dus met overstappen. Maar een doorlopende reisverzekering sluit je af voor een periode van een jaar. Tijdens de looptijd van het contract kun je dan de verzekering niet opzeggen of overstappen naar een andere verzekeraar. Is het eerste jaar voorbij, dan kun je opzeggen en overstappen wanneer je maar wilt. Je dient wel een opzegtermijn van een maand in acht te nemen. Aan het einde van deze opzegtermijn vervalt je contract en kun je overstappen.

Uitbreiding is nieuw contract
Een uitbreiding van je doorlopende reisverzekering wordt over het algemeen gezien als een geheel nieuw contract. Op het moment dat je een aanvulling aan je verzekering toevoegt, bijvoorbeeld wintersportdekking, gaat de termijn van een jaar dus ook weer opnieuw in. Je zult dan dus weer een jaar moeten wachten voordat je eventueel kunt overstappen.

Toch opzeggen tijdens eerste jaar
Je mag dus je doorlopende reisverzekering niet opzeggen tijdens het eerste jaar. Er is echter één uitzondering. Als de verzekeraar besluit om tussentijds de premie te verhogen of bepaalde polisvoorwaarden te veranderen in jouw nadeel, dan heb je wettelijk het recht om je verzekering te beëindigen. Dat kan in principe zelfs per direct. Je moet dit dan wel binnen een bepaalde periode doen nadat de wijziging is gecommuniceerd.

Oude reisverzekering stopzetten…
In enkele gevallen kun je je reisverzekering telefonisch stopzetten, maar bij de meeste verzekeraars moet je je verzekering schriftelijk opzeggen. Dat kan dan dus door een brief te sturen. Dat hoeft niet moeilijk te zijn, op internet zijn genoeg voorbeeldbrieven te vinden, waar je alleen je gegevens maar hoeft in te vullen. Bij sommige reisverzekeraars is het ook mogelijk om met een online formulier of een e-mail je verzekering te beëindigen.

En nieuwe aanvragen
Online overstappen is ontzettend eenvoudig. Er zijn diverse sites waar je verschillende aanbieders kunt vergelijken. Wanneer je je keuze hebt gemaakt, kun je op de website van de betreffende verzekeraar direct je gegevens invullen. Je kunt vervolgens kiezen of je de polis digitaal wilt ontvangen of thuisgestuurd wilt krijgen. Heb je je reisverzekering eenmaal afgesloten, dan zit je er nog niet direct helemaal aan vast. Bij alle verzekeringen geldt namelijk dat je wettelijk 14 dagen bedenktijd hebt. Dat betekent dat je binnen 14 dagen na afsluiten van de verzekering nog de mogelijkheid hebt om de overeenkomst ongedaan te maken. Is deze termijn eenmaal verstreken, dan kun je pas na een jaar weer opzeggen en overstappen.