Veelgestelde vragen over reisverzekeringen

Geen antwoord op je vraag gevonden? Neem dan contact met ons op. Wij voegen jouw vraag dan binnen 48 uur toe aan de veelgestelde vragen sectie. Voorzien van antwoord uiteraard.

Reisverzekeringen algemeen (5)

Wat is het verschil tussen een kortlopende- en doorlopende reisverzekering?
Een kortlopende reisverzekering loopt af op de dag waarop de reis afloopt. Voor een volgende reis dien je dus weer een reisverzekering af te sluiten. Een doorlopende reisverzekering loopt in principe door totdat deze wordt opgezegd. De doorlopende reisverzekering wordt meestal afgesloten voor minimaal een jaar en is daarna maandelijks opzegbaar.
Welke landen dekking heb ik nodig?
In de meeste gevallen kun je kiezen uit Europa- en wereld dekking. Bij enkele verzekeraars is het daarnaast mogelijk te kiezen voor Nederland- en Benelux dekking. Onder Europa dekking vallen doorgaans ook populaire vakantiebestemmingen langs de Middellandse zee. Ook een vakantie naar Turkije wordt dus in veruit de meeste gevallen gedekt met een Europa dekking.

Ga je dus op vakantie binnen Europa of naar een land aan de Middellandse zee? Dan is Europa dekking voldoende. Ga je verder weg? Dan is wereld dekking vereist om aanspraak te kunnen maken op een eventuele vergoeding.
Waarom is de reisverzekering duurder als ik op wintersport ga?
In veel gevallen is een reisverzekering voor een wintersportvakantie duurder dan een vakantie naar het strand. Dit geldt niet voor alle reisverzekeringen! De reden waarom de premie stijgt bij een wintersportvakantie is het risico dat gemoeid is met dit type vakantie. Wintersport is nou eenmaal risicovoller dan een strandvakantie. Hetzelfde geldt overigens voor duikvakanties en andere vakanties waar risicovolle acties worden ondernomen.
Waar moet ik op letten bij het afsluiten van een reisverzekering?
Let er allereerst op dat je niet teveel betaald. Door reisverzekeringen te vergelijken vermijdt je dit risico. Let er verder op dat je niet over verzekerd bent (je hebt vast niet alle beschikbare uitbreidingen nodig). Kijk ook uit voor onder verzekering. Bij verschillende reisverzekeringen worden verschillende dekkingen aangeboden. Let er dus op dat de reisverzekering die je kiest kan voorzien in jouw behoeften.
Hoe meld ik schade?
Schade kan bij de meeste verzekeraars online gemeld worden. Verschillende verzekeraars bieden tegenwoordig ook de mogelijkheid schade per app te melden. Hoe het melden van schade bij jouw verzekeraar in zijn werk gaat kun je uitvinden door contact op te nemen met je verzekeraar of even rond te kijken op diens website.

Doorlopende reisverzekering (4)

Wanneer is een doorlopende reisverzekering goedkoper?
Een doorlopende reisverzekering is in de meeste gevallen voordeliger wanneer je alleen meer dan 21 dagen op jaarbasis op reis bent. Reis je met meerdere personen? Dan is een doorlopende reisverzekering al goedkoper indien je meer dan 15 dagen op jaarbasis reist.
Hoe lang loopt een doorlopende reisverzekering?
Hoewel sommige doorlopende reisverzekeringen maandelijks opzegbaar zijn, heeft het overgrote deel van de reisverzekeringen een minimale looptijd van een jaar. Na dit jaar kan deze verzekering direct worden opgezegd. Hierbij hanteren de verzekeraars wel een opzegtermijn van een maand.
Hoe zeg ik mijn doorlopende reisverzekering op?
Een doorlopende reisverzekering kun je opzeggen bij de verzekeraar zelf, of je kunt deze laten opzeggen door een nieuwe verzekeraar indien je overstapt van reisverzekering. De meeste verzekeraars bieden de mogelijkheid de reisverzekering telefonisch of online op te zeggen. Bij sommige verzekeraars dient de verzekering nog schriftelijk opgezegd te worden. Hoe de reisverzekering bij jouw verzekeraar opgezegd dient te worden, vindt je terug op de website van de verzekeraar.
Welke schade dekt een doorlopende reisverzekering?
Een doorlopende reisverzekering dekt dezelfde schade als een kortlopende reisverzekering (bagage, medische kosten e.d.). Daarnaast zijn er veel aanvullende modules beschikbaar. Bij de ene verzekeraar zijn bepaalde modules standaard inbegrepen en bij de ander niet. Het is daarom belangrijk een vergelijking te maken zodat je direct kunt zien welke verzekeraar de goedkoopste is op basis van jouw persoonlijke wensen.

Kortlopende reisverzekering (3)

Wanneer is een kortlopende reisverzekering goedkoper?
Wanneer een kortlopende reisverzekering goedkoper is hangt natuurlijk af van de premies die door verschillende verzekeraars worden gerekend voor een kortlopende- en doorlopende reisverzekering. Als vuistregel kun je er vanuit gaan dat een kortlopende reisverzekering voordeliger is wanneer je alleen minder dan 21 dagen binnen een jaar op reis gaat. Wanneer je met meerdere personen op reis gaat, is een kortlopende reisverzekering voordeliger indien deze reis minder dan 15 dagen duurt binnen een jaar.
Wanneer verloopt mijn kortlopende reisverzekering?
Een kortlopende reisverzekering wordt afgesloten voor de exacte periode van de reis. Dat wil zeggen dat de verzekering ingaat op de dag van vertrek en weer eindigt op de dag van terugkomst.
Welke schade dekt een kortlopende reisverzekering?
Een kortlopende reisverzekering dekt in veruit de meeste gevallen precies hetzelfde als een doorlopende reisverzekering. Meer informatie over de dekking van de verschillende reisverzekeringen en aanvullende modules vindt je hier.

Annuleringsverzekering (3)

Wat heb ik aan een annuleringsverzekering?
Een annuleringsverzekering dekt eventuele kosten die door een reisorganisatie worden gerekend wanneer de reis wordt geannuleerd om een geldige reden. Let er wel op dat een annuleringsverzekering binnen 7 dagen na het boeken van de reis afgesloten moet worden.
Hoe lang heb ik om een annuleringsverzekering af te sluiten?
Een annuleringsverzekering dient binnen 7 dagen na het boeken van de reis afgesloten te worden om aanspraak te kunnen maken op een vergoeding.
Welke kosten vergoedt een annuleringsverzekering?
Een annuleringsverzekering vergoedt de kosten die gerekend worden door de reismaatschappij wanneer de reis om een goede reden wordt geannuleerd. De annulering moet onvermijdbaar het gevolg zijn van overmacht om aanspraak te kunnen maken op een vergoeding. Is dit het geval? Dan vergoedt de annuleringsverzekering alle kosten die zijn gemaakt voor de reis, voor zover deze niet al (gedeeltelijk) zijn terugbetaald door de reisorganisatie waar de reis geboekt is.