Kortlopende reisverzekering voor korte (eenmalige) vakanties

Als je over het algemeen maar één keer per jaar op vakantie gaat en niet langer dan zo’n drie weken, dan ben je zeer waarschijnlijker goedkoper uit met een kortlopende reisverzekering. Dit is een reisverzekering, die je afsluit voor de duur van je vakantie. Deze gaat dus in op de dag van vertrek en loopt af op de dag dat je weer thuiskomt. Een kortlopende reisverzekering heeft wel een maximale duur, die verschilt per aanbieder, maar ligt doorgaans tussen de 60 en 90 dagen. Maar wanneer je zo lang op reis gaat, is het vrijwel zeker voordeliger om voor een doorlopende reisverzekering te kiezen.

Voordeel van kortlopende reisverzekering
Of de kortlopende variant echt voordeliger is dan de doorlopende, hangt van een aantal dingen af, onder andere hoe vaak, hoe lang en met hoeveel personen je reist. Daarnaast zijn er natuurlijk ook prijsverschillen tussen de diverse verzekeraars. Maar een voordeel van een kortlopende boven een doorlopende verzekering is in ieder geval dat je niet aan een langdurige verplichting vastzit. Aan het einde van je reis is je contract ook ten einde. Voor de volgende vakantie kun je dan weer op zoek naar de beste aanbieding.

Materiële en persoonlijke schade
De kortlopende reisverzekering dekt zowel materiële als ook persoonlijke schade. Zo ben je onder andere verzekerd tegen diefstal of verlies van je bagage, geld of cheques, maar ook noodhulp bij een ongeval of andere calamiteit, pech onderweg of de kosten van een wegens omstandigheden gedwongen langer verblijf of juist eerdere terugkeer. Daarnaast kun je extra modules meeverzekeren, bijvoorbeeld annulering, een extra hoge wintersportdekking of medische kosten, die niet door je zorgverzekering gedekt worden.

Premie kortlopende reisverzekering
De hoogte van je premie hangt van een aantal zaken af. In de eerste plaats natuurlijk de duur van je vakantie: hoe langer, des te duurder. Maar ook de bestemming is van invloed op de prijs. Je kunt bij je reisverzekering kiezen uit verschillende dekkingsgebieden. Meestal gaat het dan om een Europadekking en een Werelddekking. Sommige verzekeraars, onder andere de ANWB, hebben ook nog een aparte Benelux dekking. Voor een verre bestemming betaal je meer premie dan voor een reisdoel dichter bij huis. Ook het aantal te verzekeren personen weegt mee (kinderen tot vijf jaar zijn meestal gratis meeverzekerd) en je kunt zoals gezegd extra modules meeverzekeren, wat uiteraard ook meer kost.

Kortlopende reisverzekering vergelijken
Vaak kun je, wanneer je een vakantie boekt, ook meteen een reisverzekering afsluiten. Dit is natuurlijk wel gemakkelijk, je hebt het dan maar vast geregeld, maar het loont vaak wel de moeite om eerst nog wat rond te kijken en meerdere aanbiedingen te vergelijken. En je hoeft je niet te haasten, je kunt de verzekering nog tot vlak voor het moment van vertrek afsluiten. Dat geeft je dus ruimschoots de tijd om verzekeringen goed te vergelijken. Let hierbij niet alleen op de hoogte van de premie, maar kijk ook naar de voorwaarden en dekkingen. Bij sommige kortlopende reisverzekeringen zijn bijvoorbeeld bepaalde modules al standaard meeverzekerd, terwijl je ze bij andere verzekeraars extra moet bijverzekeren.